Firmele care nu au o asigurare de raspundere profesionala vor risca desfiintarea

Conform unui proiect de lege lansat zilele acestea in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei, firmele vor fi obligate sa aiba incheiata o asigurare de raspundere profesionala, care sa acopere cel putin cheltuielile necesare pentru scoaterea in insolventa a acestora. Polita va trebui depusa la registrul Comertului.

Proiectul de lege privind Registrul Comertului este disponibil pe site-ul Ministerului de Justitie, necesitand, insa, ca intai sa fie aprobat de Guvern si apoi adoptat de Parlament. Acest document aduce, printre alte noutati majore, obligatia companiilor la incheierea anuala a unei asigurari de raspundere profesionala. Aceasta asigurare trebuie sa acopere eventuale proceduri de dizolvare, insolventa, radiere judiciara sau lichidare.

Conform proiectului, „societățile sunt obligate sa incheie anual asigurare de raspundere profesionala care sa acopere cel putin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolventa, dizolvare, lichidare si radiere judiciara”. Prevederea ar urma sa fie introdusa in Legea Societatilor nr, 31/1990. Aceasta asigurare va trebui depusa anual la Registrul Comertului, pentru a fi inregistrata. Daca acest lucru nu va fi facut, Registrul Comertului ar putea sa inceapa procedurile de dizolvare a firmelor.

Remunerarea lichidatorului se va face din asigurarea firmei. Aceasta va fi folosita si pentru decontarea taxelor, tarifelor, timbrelor si a comisioanelor necesare.

Proiectul de lege nu este aplicabil momentan, fiind necesar ca acesta sa fie aprobat intai de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial. Totusi, el are sanse mari sa ajunga sa se aplice, motiv pentru care va recomandam sa ramaneti la curent cu acest subiect.

Tags: ,

Comments are closed.